maandag 21 november 2016

18 december: Kerstkampioenschap Darts 2016

Op zondag 18 december staat er weer een Clubkampioenschap Darts op het programma in de kantine van JVV. Dit is het tweede Clubkampioenschap van 2016, waarmee het toernooi omgedoopt wordt tot een halfjaarlijks toernooi. Omdat het toernooi een week voor kerst wordt gehouden, wordt dit kampioenschap omgedoopt tot Kerstkampioenschap Darts.

Leden, sponsoren en donateurs van JVV zijn van harte welkom om mee te doen met het darttoernooi, dat om 12.30 uur begint. Uiteraard bent u ook van harte welkom om te komen kijken en de darters aan te moedigen. Het hardwerkende kantinepersoneel zal ook deze middag weer voor u klaarstaan om darters en supporters te voorzien van een hapje en een drankje.

Inschrijven
Inschrijven kan tot 12.00 uur bij de organisatie in de kantine van JVV. Zorg dat je op tijd bent, want om exact 12.00 uur sluiten de inschrijvingen en gaan wij loten voor de poule-indelingen. Dit neemt redelijk wat tijd in beslag, dus we verwachten om 12.30 uur te kunnen starten met de poulefase.

Het inschrijfgeld bedraagt net als voorgaande jaren €5,00 en wordt gebruikt om de onkosten te betalen. Daarnaast zullen we zorgen voor een aantal hapjesschalen en een aantal kannen/flessen met water bij de dartbanen. Overige consumpties moeten zelf betaald worden.

Toernooiopzet
De toernooiopzet is vergelijkbaar met vorig jaar. Alle deelnemers worden eerst willekeurig verdeeld in poules. De poulegrootte en het aantal poules wordt bepaald door het aantal deelnemers. Alle spelers in de poule spelen 1 wedstrijd om "Best of 3 legs" tegen elkaar. De winnaar van een wedstrijd krijgt 2 punten, de verliezer krijgt 0 punten. De beste 2 uit elke poule gaan door naar de winnaarsronde, de overige spelers gaan naar de verliezersronde. Bij een ongunstig aantal zullen 1 of meerdere nummers 3 (gebaseerd op aantal punten en legsaldo) ook naar de winnaarsronde gaan.

Een regel die wordt toegevoegd in vergelijking met de vorige editie luidt als volgt: "Wanneer een wedstrijd in de poulefase moet worden beslist door middel van het gooien naar de bull, omdat volgens de organisatie de wedstrijd anders te lang gaat duren, worden deze spelers uitgesloten van deelname aan de winnaarsronde." Op deze manier houden we de uitslagen in de poules zo eerlijk mogelijk. De organisatie zal overigens niet snel laten gooien op de bull om de uitslag van een wedstrijd te bepalen. Dit gebeurt enkel als het tijdschema te krap wordt.

In de winnaarsronde wordt volgens een knockoutsysteem gespeeld. Het aantal rondes en het aantal te winnen legs wordt bepaald door het aantal deelnemers. De achtste finales en kwartfinales (indien gespeeld) gaan om "Best of 5 legs", de halve finales om "Best of 7 legs" en de finale gaat om "Best of 9 legs".

De verliezersronde wordt, net als vorig jaar, gespeeld in een halve competitie. Er wordt gespeeld om "Best of 1 leg". Wederom krijgt de winnaar van elke wedstrijd 2 punten en de verliezer 0 punten. Als er meer dan 8 deelnemers zijn in de verliezersronde worden de spelers verdeeld in 2 poules, waarvan de nummers 1 aan het einde tegen elkaar spelen in de finale om "Best of 3 legs". Mogelijk wordt de verliezersronde beëindigd voordat alle wedstrijden zijn gespeeld. Het verschil met afgelopen editie is dat we deze editie gaan gooien vanaf 301 in plaats van 501. Zo hopen we meer doorstroming te krijgen en zo alle (of in elk geval een groot deel van de) wedstrijden te kunnen afwerken. De verliezersronde wordt namelijk gespeeld tot en met de halve finales van de winnaarsronde. Daarna volgt een finale van de verliezersronde, tussen de nummers 1 van beide poules of de nummers 1 en 2 van de ranglijst in het geval van een enkele poule, en vervolgens de grote finale van de winnaarsronde.

Prijzen
Met dank aan Middeljans Sport & Reclame uit Buinerveen worden ook dit keer de wisselbokalen voor de winnaars- en verliezersronde weer uitgereikt. Ook krijgen de finalisten van beide rondes een medaille.

In verband met de tijd en het beperkte aantal borden worden er waarschijnlijk geen troostfinales gespeeld. In dat geval krijgen de verliezend halve finalisten van de winnaarsronde en de nummers 3 en 4 (of de nummers 2 van beide poules) van de verliezersronde elk een bronzen medaille.

Ook de top 3 van hoogste finishes tijdens het toernooi krijgen een medaille. De speler met de hoogste finish krijgt daarnaast nog een oorkonde.

Daarnaast krijgen de spelers die een 180-score weten te gooien een medaille en een oorkonde. Vorig jaar lukte niemand dit, dus we hopen dit jaar op nóg meer spektakel.

Tijdsindeling
Naar verwachting beginnen we om 12.30 uur. We verwachten tussen 17.00 uur en 18.00 uur klaar te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten